Autonomní sociální centrum Klinika

25.12.2014 17:01

Neděle 28.12.: ‪#‎denprazdnychdomu‬

Každé město potřebuje svoji kliniku. Větu, která se stala sloganem kampaně za autonomní sociální centrum Klinika, myslíme vážně. Každé město, každá čtvrt, každé sousedství potřebuje svoji kliniku. Proto v neděli 28.12. vyrazíme ven a ukážeme na domy, ve kterých by mohla sídlit další místní klinika...

Vyberte si ve svém městě, čtvrti, ulici prázdný dům a v neděli ho veřejně označte.. Transparentem či jinak. Udělejte fotku, pověste ji na sociální sítě s hashtagem #denprazdnychdomu a nezapomeňte nám ji poslat.

Ani zdaleka nám nejde pouze o to, získat jeden dům pro nezávislé aktivity. Celá kampaň za Kliniku je procesem, který má upozornit na širší souvislosti. Na to, že naše města jsou plná prázdných domů, které dlouhé roky či desetiletí chátrají, a stejně tak plná lidí bez domova a těch, kteří mají kde bydlet, ale už nemají kde realizovat svoje kulturní a společenské potřeby.

Namísto toho, aby stát v obecném zájmu podporoval smysluplné využití prázdných domů, zaklíná se posvátností soukromého vlastnictví. To je nejvyšší hodnotou bez ohledu na to, zda majitel svá práva vykonává či nikoliv, nebo jak faktické nevykonávání vlastnických práv dopadá na své okolí a komunitu.

Kauza Klinika ukázala tuto perverzní logiku v plném světle: soukromé vlastnictví je posvátné a hodno ozbrojené ochrany i v situaci, kdy jeho (ne)výkon znamená chátrání a ohrožení okolí. Dobrovolná kolektivní iniciativa snažící se o využití takového místa pro komunitu je naopak přestupkem nebo rovnou zločinem.

Ve veřejné debatě okolo Kliniky se často objevují argumenty, že jde o výjimečný případ. Stačí se ale projít ulicemi a rozhlížet se. Na každém rohu se najde roky chátrající potenciální klinika. Pojďme spolu na tuto realitu v neděli 28.12. upozornit! Vyberte dům, označte dům, vyfoťte dům a pošlete to dál! #denprazdnychdomu

Autonomní sociální centrum KLINIKA