Gastronomie krize: To je vražda, napsala

02.03.2014 13:44

Gastronomie krize: To je vražda, napsala

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách katastrof a krizí s cílem nastínit současné paralely.

Velkým tématem poslední dekády je potravinová bezpečnost a hledání nových potravinových zdrojů, které by byly šetrnější k planetě. Žijeme v době radikálního přehodnocování našeho vztahu k přírodě i sobě navzájem. V gastronomii už nejde ani tak o to, zda jsou koňakové hovězí steaky s karamelizovanou cibulkou lepší než pražská hovězí roláda, anebo zda je pikantní vepřový kotlet podle Staré pošty chutnější než vepřová pivovarská bašta číslo tři. Důležitou otázkou dneška je, jak dlouho ještě budeme vůbec schopni maso produkovat. Konvenční modely průmyslové produkce masa totiž rozhodně patří mezi ty problémové. Pokusme se o objasnění doslova detektivní záhady: jak je možné, že maso jakožto hlavní podezřelý v naší zápletce stihlo napáchat tolik škod za tak krátkou dobu?
Více na A2larm.cz
Gastronomie krize: Zelená revoluce ukradena
Bez masa je můj život lepší
Raw domácí energetický nápoj
Adaptogeny
Vegan food porn
Odstraňte pšenici – a máte po problému
Živá Čokoláda - Nejsilnější antioxidant a antidepresant na zemi