Postižené děti by se měly zabíjet, napsal člen vědecké rady ministerstva

29.06.2014 23:00

Radu postižených pobouřil článek v odborném časopise o právních problémech narození velmi těžce postižených dětí. Žádá, aby ministryně práce odvolala jeho autora Miroslava Mitlöhnera ze své vědecké rady. Řekl to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.


Podle autora společnost dokázala najít humánní řešení, kterým je v případě odhalených potíží a vývojových vad plodu přerušení těhotenství, měla by tedy najít i odvahu k ukončení života bezprostředně po narození. "Nápadnost a mnohdy bizarnost těchto bytostí nesčetněkrát vedla k otázce, zda je zrůda vůbec lidskou bytostí a jak s ní tedy nakládat," uvádí autor textu. Těžkosti by podle něj mohly být s vymezením toho, kdy začíná zrůdnost.


"Takovéto úvahy jsou úvahy nacistického uvažování a z lékařů by se pak stali následovníci doktora Mengeleho," uvedl Krása ve svém stanovisku. Podle rady vrací vyznění článku vnímání lidí s vývojovými vadami o desetiletí zpět. "Označovat lidi s postižením ve 21. století za zrůdy je nepřípustné. Kdyby se jednalo o jinou menšinu, dávno by už lidé protestovali na náměstích. Protože jde ale o handicapované, tak to nikoho netrápí," řekl Krása.

Více na iDnes.cz