ÚOOZ ukončila vyšetřování opencard, radní se budou stíhání bránit

08.03.2014 14:59

ÚOOZ ukončila vyšetřování opencard, radní se budou stíhání bránit

Detektivové z českobudějovického Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) po téměř roce dokončili vyšetřování kauzy opencard. Dnes to na magistrátu sdělili primátoru Tomáši Hudečkovi (TOP 09), řekl ČTK primátor. Obvinění radní za TOP 09 se chystají navrhnout zastavení trestního řízení. Zároveň budou žádat doplnění spisu a výslech dalšího svědka, řekl Hudeček.

Pražská karta opencard stála nejméně 1,25 miliardy korun. Slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Bém, vyvolal řadu podezření, především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení.

Za pochybné postupy bylo zatím nepravomocně odsouzeno pět magistrátních úředníků. Předseda soudního senátu ale zdůraznil, že úředníci rozhodně nebyli hlavními aktéry či hybateli událostí. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v souvislosti s vyšetřováním opencard a také tunelu Blanka nedávno požádala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o iniciování prověrky činnosti pražského městského státního zastupitelství.
Více na ČeskéNoviny.cz
Za peníze na Opencard mohla Praha platit skoro rok mzdy učitelům středních škol
Poslanci chtějí prověřit vyšetřování Opencard. Nelíbí se Válkové, ani Kalouskovi
Úředníci odsouzení za Opencard mají možná pykat za promlčené činy

Povedou kontroverzní smlouvy z minulosti ke zdražení jízdného?