Infocentrum Salé

17.03.2014 22:18

Salé je autonomní infocentrum spravované anarchistickým kolektivem. Nabízí prostor k realizaci různým antiautoritářským kolektivům a jednotlivcům. Prostor je nekuřácký, na baru je k dostání pivo a nealko drinky. Vetšinou je v Salé i neco k vetšímu či menšímu zakousnutí (vegan). Od února je ústálena otevírací doba od pondělí do čtvrtka od 16:00 do 22:00. V 19:00 je veganská večeře (pokud se ten den koná nějaký program tak je večeře půl hodiny před jeho začátkem). Zatím v Salé funguje knihovna s anarchistickou literaturou, freeshop a distro. Projekty se budou časem rozšiřovat. Konkrétní akce najdeš v programu.

Prohlášení
V lednu 2012 jsme otevřeli na Žižkově nové infocentrum. Cítili jsme potřebu novým prostorem podpořit anarchistické hnutí u nás, dodat mu svěží vítr do plachet a dát mu prostor k realizaci a zároveň vytvořit místo, kde bude možné naše myšlenky šířit mezi další lidi. Infocentrum jsme pojmenovali Salé na počest pirátské kolonie v dnešním Maroku, která v 17. století byla po několik desetiletí ekonomicky, duševně i politicky nezávislým územím. Flotilu a tím i sílu pomohli Salé vybudovat Renegadoes - lidé, kteří z různých důvodů opustili křesťanskou Evropu a pod pirátskou vlajkou okrádali obchodní flotily prekapitalistických časů. I pro nás je Salé tolik potřebným zázemím pro naše subverzivní aktivity a zároveň prostorem, který můžeme postavit na principech a hodnotách nám vlastních a ne na těch, které jsou nám kapitálem vnucovány.

Žijeme ve vypjaté době plné možných zvratů a bez jakýchkoliv jistot, kdy lidé přestávají věřit v systém založený na vládě imaginárních číselných hodnot. Kapitalismus, donedávna nazíraný většinou jako něco neotřesitelného a stabilního, se pomalu začíná hroutit. Jaká má být naše role v době krize systému, proti kterému jako anarchisté a anarchistky odjakživa bojujeme? Zásadní je podle nás najít společný jazyk se všemi utlačovanými, kteří již nechtějí být jen loutkami v rukou mocných, a zároveň v lidech probouzet smysl pro solidaritu a kolektivní zodpovědnost spolu s odhodláním bránit své zájmy a být pány svých životů. Věříme v decentralizaci a přímou akci. V Salé pak chceme prohlubovat vztahy napříč lokální anarchistickou scénou a společně dělat všechno pro to, abychom ji opět mohli začít nazývat hnutím. Smysl vidíme především v afinitních skupinách a organizování se na neformální úrovni. 

V naší žižkovské zátoce netolerujeme projevy jakýchkoliv forem útlaku a je pro nás více než cokoliv jiného důležité vytvořit zde bezpečné prostředí, kde se nebudeme setkávat s pocity nadřazenosti na základě rasy, původu, pohlaví nebo sexuální orientace, kde půjdeme skutečně do hloubky s naší kritikou státu a patriarchátu, a kde se nikdo nebude stydět projevit tak, jak je pro něj či pro ní přirozené. Stejně tak jako odsuzujeme nadvládu člověka nad člověkem, stavíme se i proti nadřazování lidské rasy nad ostatními zvířaty. Veškeré jídlo, které je v Salé k dostání, je proto veganské.

Společně pak pracujeme na vytvoření zázemí pro různé workshopy, přednášky, promítání a schůzky. Setkáváme se u pravidelných večeří, postupně vytváříme knihovnu a archív radikálních tiskovin, šíříme materiály vydávané spřízněnými kolektivy.
Infocentrum Salé je spravováno anarchistickým kolektivem. Anarchismus pro nás ale není souborem dogmat a ani nejsme uzavřeni v nějaké subkultuře. Pokud tě cokoliv z našeho programu zaujme, jsi zde vítán, i když se třeba k anarchismu nehlásíš.


Distro
V distru na Salé najdeš velkou část tiskovin, které české anarchistické hnutí produkuje. V současné době jsou zde k dostání aktuální i starší čísla časopisů Existence (Československá anarchistická federace), Akce! (Antifašistická Akce), A-Kontra, Klíčení (ČSAF), Přímá cesta, ale i různých anarchopunkových zinů- Chyba, Bloody Mary, Trhavina, Revenge of the Nerds, Underground Harmony a další. Dále zde seženeš brožury vydávané spřízněnými kolektivy (Elephant Editions, Kolektivně proti kapitálu, realita.tv, Priama akcia a další), komixy od anarchistické federace či knížky z nakladatelství Manibus Propriis. Na Salé také prodáváme benefiční CD's, nášivky, placky a trička. Distribuci se snažíme postupně rozšiřovat, do budoucna plánujeme především užší spolupráci s nakladatelským kolektivem AK Press a dalšími zahraničními distributory. Pokud vydáváš něco, o co by ses s návštěvníky Salé rád podělil, určitě se s náma přijď domluvit!

Sortiment
Na baru, který jsme svépomocí postavili ze skleněných lahví, je k dostání pivo, nealkoholické nápoje a veganské jídlo. Pivo se snažíme získávat od malých pivovarů a časem plánujeme vařit vlastní. Tvrdý alkohol u nás nenajdeš, nechceme, aby Salé bylo klasickým barem, kam se lidé chodí opíjet. Dále připravujeme benefiční zapatistickou kávu nebo bylinkové čaje pocházející ze zahrádky od našich kamarádů z komunity DVP. Příležitostně je k dostání i naše domácí kombucha. Každý den se scházíme u společných veganských večeří, které jsou často připravovány z recyklovaných potravin. Ceny jsou u nás lidové a veškerý příjem z baru jde na provoz infocentra nebo na jiné anarchistické aktivity. Bar funguje díky dobrovolné spolupráci různých kolektivů a jednotlivců, za svou práci zde si nikdo nic nebere.

Knihovna
Salé knihovna je v příjemném prostředí disco-chilloutu a plní dva hlavní cíle, od kterých se odvíjí její inventář. Prvním z nich je přinášet tituly ze zahraničních radikálních a anarchistických nakladatelství (AK Press, Pluto Press, Verso, South End Press...). Knihovna už čítá pár desítek titulů ze zahraničí a plánujeme pravidelné nákupy dalších, které budou napomáhat rozšiřovat radikální myšlenky. Objednávky budou zvřejňovány s předstihem a možností objednat si jakýkoliv titul z nabídky nakladatelství. Další částí knihovny jsou ziny, české anarchistické časopisy vydávané v průběhu posledních dvaceti let (Akce, A-kontra, Konfrontace a mnoho dalších) a zahraniční ziny a časopisy. Archiv se postupňě rozšiřuje o těžko sehnatelné tituly. Snažíme se tím vytvořit knihovnu, která v Česku chybí a pomůže vytvářet kontinuitu hnutí i znalost jeho historie (Pokud sám/a máš, nebo víš o někom jiném, kdo vlastní tituly, které skoro zapadly v zapomnění, kontaktuj nás a my je okopírujeme). Ziny jsou také výsledkem DIY principu, který jednotlivce i skupiny učí pouze nepříjímat/konzumovat, ale vytvářet a učit se. Poslední částí je různorodý výběr románů, literatury faktu i odborných knih od filozofie až po encyklopedie a slovníky.

Freeshop
Žijeme v době hyper-konzumu a plýtvání – v době, kdy si lidé kupují věci pouze z rozmaru a vyhazují je s každičkou změnou v oblasti světa módy. Skládky přetékají věcmi, které by se daly plnohodnotně používat, supermarkety plní kontejnery jídlem, které by se mohlo klidně spotřebovat a spalovny chrlí do ovzduší rakovinotvorné dioxiny, ve snaze zničit všechny módní hity minulé sezony. A to ještě nemluvíme o tunách hlíny, kterou jsme vykopali, válkách, které jsme začali a životech, které maříme ve sweatshopech po celém světě, abychom konzumní bestii krmili. Tato konzumní noční můra už musí přestat! Freeshop je komunitním místem zacílenýmna podněcování kmyšlenkám recyklace, opětovného využívání a spolupráce. Všechny věci jsou zde poskytovány komukoliv, kdo o ně má zájem, ať už se jedná o oblečení či praktické a využitelné věci. V Salé se nachází hned za dveřmi, tak ho nezapomeň pořádně prozkoumat a odnést si co ti bude slušet nebo se ti hodit. Stejně tak můžeš cokoliv přinést, ale buď prosím vybíravý/á a kritický/á a nenos nic, o čem si myslíš, že už to nikdo nevyužije.

Infocentrum Salé