Je squatting za hranou?

08.03.2014 15:01

Je squatting za hranou?

V české ústavě se mimo jiné dočteme, že vlastnictví zavazuje. Vlastník má tedy nejen práva, ale i povinnosti. A týká se to i vlastníků nemovitostí. Právě na to poukazují ti, kdo porušují jejich práva. Squatting je nelegální užívání cizích nemovitostí. Dodejme, že se jedná o nemovitosti zchátralé, dlouhodobě nevyužívané, často ilustrující, že v Česku vlastnictví tak úplně zavazovat nemusí.

Právník Pavel Uhl to vysvětluje na příkladu s kapsářem: „Když mě někdo okrade a policie ho stíhá, tak z něj ukradené věci nevymlátí. Já si je jako poškozený musím nárokovat u soudu.“ Tím, že policie squat se souhlasem majitele vyklidí, de facto předjímá, jak by dopadlo civilním řízení.  
Policie se tím dostává do situace, která jí nemusí příslušet. Je otázkou, jestli ten zásah je vůbec na místě. Možná by se policie měla spíše zabývat otázkou, zda byl spáchán trestný čin a zahájit úkony trestního řízení. Potom může vyzvat majitele nemovitosti, ať si postupuje cestou soukromoprávního uplatnění svého nároku,“ namítá Pavel Uhl.

Více na Rozhlas.cz
Video: Pomáhat komu? Chránit před čím?
Faith, Hope, and Rioting

Solidaritu se squattery z vyklizené Neklanky, Praha
Squat Neklanka - Happening a tisková konference 110214