Komunitní zahrada Kuchyňka

28.06.2014 11:49

Chceme zahradničit na krásném trojském svahu spolu se svými sousedy. Chceme si společně pěstovat vlastní potraviny, tak abychom byli aspoň částečně nezávislí na jiných zdrojích. Chceme si v ní užívat nejen zahradničení a sousedského setkání, ale také se bavit, nechat proběhnout své děti, něčemu se přiučit a třeba si i něco společně občas uvařit.

Naším cílem bude vyprodukovat část potravin pro vlastní potřebu (těch, které bude možné dobře a úspěšně pěstovat na pozemku - tzn. ovoce, drobné bobuloviny, zelenina) a zároveň zajistit další potraviny z dalších environmentálně příznivých zdrojů (lokálních ekofarem) formou potravinové komunity (o té zde).

Zahrada sdílená především obyvateli Prahy 8 vznikla v bývalé zahrádkářské kolonii, která byla přibližně sedm let opuštěná. Byla doslova vyhrabána ze zbytků zahrádek a starých chatek, a to díky ochotě, podpoře a mechanizaci majitelů pozemku rodiny Zábranských a také díky nadšení a vytrvalé práci členů zahrady. KZ Kuchyňka se nachází v části, která se jmenuje Kuchyňka, proto jsme ani nehledali jiný název. Jak příznačné jméno vzhledem k tomu, kde plody zahradničení nejčastěji končí!

Z ruin zaniklého zahradničení vytváříme postupně zahradu, která bude krásná a přínosná pro lidi i přírodu. Budeme zde provozovat environmentálně šetrné, sociálně odpovědné a ekonomicky udržitelné zemědělství.
 

Komunitní zahrada Kuchyňka.com