Věznění – aktuality od běloruského ABC

03.05.2014 21:29

Přesně rok trestu zbývá anarchistovi Nikolaji Dědkovi od 3. března 2014. Na svobodu má být tedy propuštěn v březnu 2015. Po stížnostech příbuzných na podmínky stravování umožnili Nikolajovi opět dietu kvůli nemocnému žaludku. Podpora pro běloruské politické vězně ze strany EU vedla k tomu, že za Nikolajem přijel kurátor z litevského parlamentu. Jeho úlohou je osobně věnovat pozornost politickému vězni, posílat dopisy, udržovat spojení s vězněným a jeho příbuznými, podávat o něm informace a pomáhat je zveřejňovat.

Igor Oliněvič strávil začátkem března 10 dní v samovazbě. Vzkázal, že podmínky se zostřují, možná v souvislosti s aktuálním prohlášením Lukašenka, že propustí politické vězně jenom v případě napsání žádosti o milost, což Igor a ostatní anarchisté kategoricky odmítají. V březnu se na webu objevily překlady Igorova deníku Jedu do Magadanu do francouzštiny, polštiny a španělštiny. Knižně vyšel i český překlad.

Jevgenij Vaskovič dostal hodně blahopřání k narozeninám, které oslavil v mogilevské věznici na konci února. Děkuje všem za podporu. Informovala o tom jeho matka. Za poslední dva měsíce mu dovolili třikrát telefonovat domů a odeslat několik dopisů. Se zdravím problémy nemá. Pokud jde o žádost o milost, stále ji nehodlá napsat.

Anarchistu Artěma Prokopenka se v mogilevské věznici snaží přimět, aby napsal žádost o milost, ale on to rozhodně odmítá. Informovala o tom jeho matka, které směl zatelefonovat. Jak rodičům také sdělil, po dvou měsících přestávky začal znovu pracovat. Se zdravím nemá problémy. Kromě práce ve věznici sportuje a čte knihy. V blízké době by mu měla být povolena návštěva rodičů, jak umožňuje zákonná lhůta.

18. března byl vynesen rozsudek nad brestským antifašistou Dmitrijem Zvaňkem. Odsoudili ho za těžké ublížení na zdraví několika neonacistům při konfliktu z května loňského roku. Příčinou rvačky byla provokace jednoho z nácků, který začal hajlovat a vykřikovat „Sieg Heil“ a „White Power“. Výsledek rvačky ukázal, že náckové jsou slabší, jeden z nich skončil v nemocnici a obrátil se na policii. Dmitrij byl zatčen spolu s dalšími čtyřmi antifašisty druhý den ráno.
Připomínáme, že dříve byl za napadení neonacisty odsouzen ještě jeden antifašista Dmitrij Stěšenko, který dostal 4 roky odnětí svobody.

Z 13. na 14. března byl na rusko-ukrajinské hranici zatčen gomelský anarchista Dmitrij Rezanovič, který se prokázal pasem svého bratra, protože vlastní pas u sebe neměl. Zatím je stále držen v detenčním centru pro cizince v Kurské oblasti. Čeká tu na deportaci za porušení pravidel o pobytu na území Ruské federace.

ABC Bělorusko
https://abc-belarus.org/

ABC-Belarus-250x235

Zdroj: AnarchistBlackCross.cz
Anarchistický 1. máj v Rusku a Bělorusku
Lov na Sokrata. Poslední případ stíhání Alexeje Sutugy vypadá jako provokace centra E
The criminalisation of anti-fascist protest